mandag 28. september 2009

Bleiebukse strikket på langs

Oppskriften skal ikke brukes til produksjon for salg. Du kan gjerne dele oppskriften med andre men ikke kopier den rett av heller link til bloggen her. Vis meg gjerne hva du strikker etter oppskriften. Takk! Og lykke til!

Jeg er mest glad i å strikke rundt slik at det blir minst mulig montering når man er ferdig. Men jeg vet at mange er glade i å strikke frem og tilbake så jeg tenkte jeg kan legge ut oppskriften på en bleiebukse vi har vert ganske fornøyd med og den sitter fint på.

Inspirasjon til denne har jeg hentet fra en oppskrift fra Askeladen men etter å ha strikket buksen i forskjellige varianter har jeg kommet frem til denne som fungerte fint for oss. Enkel nybegynner bukse for dem som ikke er så glad i å strikke rundt. Denne strikker du bare frem og tilbake med bare rette masker.


Denne kan strikkes i litt tykkere garn ca 70-80 m på 50 gr. f.eks. 3-trådet lanolingarn eller i Fritidsgarnet, Vamsegarnet ol til en god og tykk nattbukse eller i noe tynnere garn ca 90-100 m på 50 gr. som f.eks. Mor Aase, Toppull, Vestlands garn eller lignenede til dagbukse.
Jeg bruker pinner nr 5,5-6 til det tykke garnet og pinner nr 4,5- 5 til de andre litt tynnere garntyper. På bildene har jeg brukt Safir på den ensfargede/stripete busken og e-bay ullgarn som jeg ikke har navn på i samme tykkelse til den multifargede.

Str. ca small/medium/large

1 rille = 2 pinner

Buksen strikkes i rillestrikk - frem og tilbake med bare rette masker.

TIPS! når du øker til killen før du snur kan du legge tråden rundt neste masken slik at hullene ikke blir for store. Du gjør det slikt: strikk til der du skal snu og før du gjør det ta av den neste masken løst på pinnen og ta tråden rundt den. Sett masken tilbake på pinnen og stram til. Siden denne buksen er i rillestrikk trenger ikke du å gjøre noe mere med tråden du tok rundt masken da den vil ikke være synlig

Øverst strikkes det en hullrekke som lages slik: Strikk 4 m, et kast på pinnen, strikk de to neste m sammen. Dette gjøres hver 4-6. pinne, hele arbeidet.

Legg opp 35/40/45 m og strikk 2-3 rader. Nå skal du strikke den ene delen av killen: *strikk til det er 10 m igjen på pinnen og snu, ta første maksen av og stram til og strikk pinnen ut.* fortsett slikk med 5m mere igjen på pinnen til du har strikket ut pinnen. Strikk over alle 35/40/45 m frem og tilbake og legg opp 5/8/8 m til ( på den brede siden av arbeidet)

Strikk videre frem og tilbake og nå kan du begynne å strikke hullrad (i den smaleste delen av arbeidet - det kommer til å bli midjen på buksa)

Når arbeidet har 24/28/32 riller, felles 5/8/8 m løst av ved bena (på den samme siden du la opp). Strikk 1 rille (en rad frem og og en tilbake) så strikker du killen. Buksens kile strikkes slik: *Strikk 5 m - snu og ta første maksen av og stram til og strikk pinnen ut* Strikk videre med 5 m mere for hver gang du snur til du har 10 m igjen og snu og strikk ut pinnen. Strikk alle 35/40/45 m 3 ganger (ned og opp og ned) og strikk den andre siden av killen slik:*strikk til det er 10 m igjen på pinnen og snu, ta første maksen av og stram til og strikk pinnen ut.* fortsett slikk med 5m mere igjen på pinnen til det er bare 5 m igjen i den andre siden av pinner. Strikk over alle 35/40/45 m frem og tilbake og legg opp 5/8/8 m til ( på den brede siden av arbeidet, samme siden du har det andre beinet)

Fortsett å strikke videre frem og tilbake. Husk å strikke hullrad.

Når du har strikket 24/28/32 riller, felles 5/8/8 m løst av ved bena (på den samme siden du la opp 8). Strikk 1 rille (en rad frem og og en tilbake) så strikker du killen. Her strikker du andre halvdelen av kilen slik: *Strikk 5 m - snu og ta første maksen av og stram til og strikk pinnen ut* Strikk videre med 5 m mere for hver gang du snur til du har 10 m igjen snu og strikk ut pinnen. Strikk over alle 35/40/45 m 2 ganger og her kan du gjøre 2 ting: fell av og sy med den første halvdelen av kilen, eller ta av løse masker og sy med maskesøm med den første halvdelen av kilen.

Slik ser buksen ut når den er ferdig strikket før montering:

Brett buksen dobbelt slik at killene kommer over hver andre og sy buksen sammen i sidene på beina og i kilen i midten.
Og slik blir sømmen i midten om du syr med maskesting (her valgte jeg å ha den bak på rumpa)

Tvinn eller hekle en snor ca. 60-80 cm lang og tre den inn hullrekken.
Og vips! Buksen er ferdig :) Vask den og sett den inn med lanolin.

Det går også an å strikke både lange bukser og snekkerbusker på langs etter noen lignende oppskrifter.

2 kommentarer:

 1. Hei! For en flott oppskrift, denne skal jeg vel få til når jeg får tid. Du skriver at man lage longies av noen lignede oppskrifter, finner jeg det her?!

  Siri
  (Siri&Mikkel i tettintil)

  SvarSlett
 2. Takk, Siri :)
  Jeg har ikke oppksrift på longies her men det ligger inne på f.eks. www.tøybleier.no/forum/showthread.php?t=44
  Lykke til med strikking :)

  SvarSlett

Så koselig at du vil skrive en hilsen her. Takk! Det setter jeg stor pris på!