torsdag 29. januar 2009

Myter og fordommer om tøybleier

Mange er skeptiske til tøybleier og jeg har hørte mange fordommer og myter som er ute å går. Vi som har brukt tøybleier kan jo av erfaring fortelle hva som er virkeligheten. De moderne tøybleiene er mye enklere i bruke en mange trur. Klart at tøybleier kan ikke passe alle og for noen vil det kanskje ikke fungere og det er selvsagt opp til hver enkelte å velge den løsningen som passem dem Her skal jeg bare oppsummere noen av de erfaringer som vi hadde gjort på de årene vi har brukt tøybleier på våre barn og avlive noen av mytene
  • Med tøybleier blir det mye vask
Mange trur at det å bruke tøybleier vil medføre at de må vaske bleiene HELE tiden. Noen har enda gamle forestillinger om at man må koke bleiene i en gryte på komfyren som man gjorde det for flere tiår tilbake. Tøybleiene må selvsagt vaskes og det medfører noen flere vask men de vaskes nå i vaskemaskinn og man vasker ikke en og en bleie men samler opp i en bøtte eller wetbag (våtpose) på badet til å fylle en maskinn. Med en trommel på 5 kg vasker man da ca hver 3 dag og med større trommel på 6-7 kg trenger man ikke å vaske oftere en kanskej hver 4-5 dag altså 1-2 ganger i uka.

  • Tøybleier er vasnkelig i bruk og det blir mye ekstra arbeid
De moderne tøybleier er like enkle i bruk som engangsbelier. Klart er det litt. Avhengi av hvilken løsning man velger kan det bli litt ekstra jobb i å legge innleggene inni lommebleiene eller brette ferdig brettebleiene men det er ikke mange minutter man bruker på det og det er ikke vasnkelig å lære hvordan man gjør det heller. Klart blir det litt ektra arbeid med å vaske bleiene. Det blir som sagt ikke flere ekstra vask i uka en 1-2 ganger og det bruker man ca 15 min på å legge de skitne bleiene i maskinn og ta dem ut og henge de opp til tørk. Til gjengjeld trenger man ikke å stresse av gårdet på butikken for å kjøpe bleier og heller ikke trenger å gå ut med ekstra søppelpose med skitne bleier ut i søpla.

  • Det er mye lekkasjer med tøybleier
Lekkasjer kan selvsagt forekomme både med tøy og med engangsbleier. For å ungå lekkasjer må man finne den riktige fasongen og størrelsen på bleia slik at den sitter godt på ungen Det er også viktig at ikke bleia blir gjennomvåt - da trenger man bare mere absorberende innlegg, eller andre typer innlegg. Riktig sperrelagg er også viktig.
Til nyfødte babyer som bæsjer mye og tynt bæsj finnes det fine tøybleier med gode og myke strikk rundt lårene, magen og ryggen, ofte med en stoff rynkekant som gir god beskyttelse mot lekkasjer. Som f.eks. denne typen bleier

  • Både babyen og vaskemaskinne blir full av bæsj og det lukter bæsj over alt
Uansett om man bruker tøy eller engangs bleier kommer babyer til å bæsje. Har barnet engans belie tar man det av og kaster både bleie og bæsjen i den i søpla men om barnet har tøybleie kan man bruke tynt og mykt innleggspapir (rispapir) inni bleia som fanger opp bæsje og når du tar av bleia kan du bare kaste rispapiret sammen med bæsjen i toalettet. Slik slipper man unna det meste av avføring på bleia. Og om det kommer noe på bleia vasker man bar det i maskinn. Det er ikke noe verre en å vaske klær eller kluter til babyer som det ofte kan komme både gulp og bæsj på. Vaskemskinen skyller alt ut og det sitter ikke noe igjen der men havner i avløpet. Siden man får kastet det meste av avføringen i do blir det ikke noe ubehagelig lukt av skitne bleier som ev. oppbevares på badet. Man kan desuten bruke bøtte med lokk eller lukket wetbag(våtpose) til å oppbevare bleier og de hindrer lukt.

  • Tøybleier er uhygenisk
Tøybleiene vaskes på 60 grader som er nok til bli kvitt de eventuelle baktereier og få bleiene rene. Man kan også vaske bleiene på 90 grader innimellom. Det er like hygienisk som å bruke og vaske truser eller håndkler.

  • Ungene er konstant våte og blir såre av tøybleier
Sårhet kan selvsagt forekomme uansett hvilken type bleier man bruker. Og det er selvsagt vikitg å skifte bleien ofte nok slik at ikek bleiene blir for våte. På dagen bør man skifte hver 3-4 time uansett om det er engans eller tøybleier man bruker både for å ungå at bleiene blir for våte og for å lufte babystumpen litt innimellom. Med tøybleier er det også viktig å finne riktig tykkelse/nok innlegg i bleia slik at den klarer å absorber alt av fukten. det finnes også tøybleieløsninger som holder babystumpen tør - innlegg/bleieoverflate i micro fleece eller suedcloth. For mine barn har det fungert helt fint uten noe ekstra en ren bleie i natur stoffer.

  • Tøybleier er så store at de hemmer bevegelsesfrihet til barnet
Klart blir noen av tøybleiene en del større på stumpen en engangsbleiene. Men alt avhengi av type og passformen på bleien kan man faktisk finne gode og nette tøybleier som ikke er så mye større en engangs bleier Selv om tøybleier er noe større (og, ja! nattbleier er ofte veldig store) er det en fordell med tøybleier - de har samme størrelse tørre som våte mens engangsbelier utvider seg jo mere våte de er. Barnet beveger seg mye letter uten noe bleier eller klær på det har sikkert de fleste foreldrene observert men at tøybleier hemmer ungene eller gjør dem hjullbeinte er nok en stor misforståelse tør jeg å påstå. Om det var sant vile alle vi, våre foreldre og besteforeldrene som alle mest sansynlig ha brukt tøybleier, ha vert hjullbeinte Må jo nevne at alle mine tre barn har vert relativt tidlig i sin motoriske utvikling selv med til tider en stor tøybleiestump.

  • Tøybleier er ikke miljøvennlige
Det er riktig at mange tøybleier produseres av bomull som krever mye energi i foredlingsprocessen og at tøybleier krever vask, og at vaskemaskinen bruker strøm og energi, samt. så bruker man som oftest vaskemiddel. Men vi må ta i betrakning at mange nye tøybleier produseres også av mere miljøvennlige stoffer som f.eks. hamp pg bambus, det brukes noe gjenvinningstoffer også som f.eks. fleece. Dagens nye vaskemaskiner bruker betydelig mindre energi enn de gjorde før. Og at mange velger miljøvennlige vaskemetoder og bruker f.eks. vaskenøtter eller vaskmagneter som gir ingen sakdelige stoffer. Samtidig så brukes ytterst lite vaskemiddel til vask av tøybleier og ingen tøymykner. I tillegg må man ta med i regnestykket at om man bruker engangsbleier så er det ca 1,5 tonn søppel som skal deponeres eller forbrennes, noe som også krever energi. For en hel bleieperiode klarer man seg med ca 25-30 tøybleier og de kan gjerne brukes av flere barn - arves av søsken eller seges videre, mens man i samme periode vil bruke rundt 5000-6000 engangsbleier. Det krevers energi til både å produsere og frakte så mange bleier. Så alt i alt er en gjenbruks ting vil være mye mere miljøvennlig en der man må bruke engangs. Det er som å sammenligne engangs papir/plast servise og bestikk man bruker en gang i blant med hverdags servise og bestikk.

  • Tøybleier er veldig dyre sammenlignet med engangsbleier som er så billig
Når man ser på engangsutgift til å kjøpe alle tøybleier man trenger til hele periode er det veldig høye kostnader man må ut med. Og det er klart noen av tøybleie løsninger er dyrere en andre. Men i det lange løpe vi nok de fleste løsninger lønne seg da de kan både brukes av flere barn i familien og ev. selges på brukt markedet slik at man få tilbake noe av de utgiftene man har hatt. Man kan også kjøpe noe brukt selv og velge billigere løsninger samt. sy bleier selv og ev. strikke ullbukser selv.

1 kommentar:

  1. Takk for informasjon og for at du deler av erfaringen :)

    SvarSlett

Så koselig at du vil skrive en hilsen her. Takk! Det setter jeg stor pris på!