mandag 10. mai 2010

Fern & Faerie bleiebukse oppskrift

Dette er en gratis oppskrift på en fin og enkel bleiebukse som ligger på nett her "Fern and Faerie" Jeg har fått lov å oversette denne og legge den ut for norske brukere. Skjekk gjerne innom siden til "F&F" de har mye fint tilbehør til tøybleier og tøybind +++
Jeg har strikket flere bleiebukser etter denne oppskrifta og disse er veldig fine til nyfødte og små babyer. jeg har foreslått noen små endringer etter som jeg syntes de fungerte bra i oppskriften så kan du vurdere selv hvordan du ønsker å gjøre det :)Du trenger liten (40 cm) rundpinne i str 3-3,5 til vr.br og str 4-5 til buksen og strømpepinner i samme størelse som rundpinne til vr.br. rundt beina.
Garn som kan brukes er ullgarn eller alpakka som har ca 100 m på 50 gr. nøstet som f.eks. Mor Aase, Toppull, Østlands/Vestlandsgarn/Trysil sportsgarn/Safir, Heilo, Peer Gynt, Viking sports garn ol. Det kan også brukes litt tynere/tykker garn som vil gi fine bukser men målene vil nok ikke stemme helt om du velger tynnere/tykker garn som f.eks. Mirasol, Sandnes alpakka ol. eller dobbelt tråd av f.eks. tynn alpakka fra Du store alpakka eller Drops, Mini alpakka fra Sandnes eller Inka, Indesita ol.

Størrelsene er nyfødt/small/medium/large/toddler/super

Buksens høyde målt over bleia fra midten på magen over skrittet og til midten på ryggen (rise):
Nyfødt (ca 0-3 mndr) ca 40 cm
Small (ca 0-6 mndr) ca 45 cm
Medium (ca 6-12 mndr) ca 50 cm
Large (ca 1-2 år) ca 52,5 cm
Toddler (ca 2-3 år) ca 55 cm
Super (2-3+++ år) ca 60 cm

Legg opp 60/72/80/92/100/112 m på liten rund pinne nr 3-3,5 (du kan med fordell bruke strømpepinner til str. nyfødt) sett merke i begynnelsen av omg. og strikk vrangbor 2r 2vr rundt i ca 5/5/6/7/7,5/7,5 cm (min tips strikk et hullrad etter ca 6-8 omg slikt: 2r 1 kast og 2 vr. sammen og neste omgang strikkes kastet som vr.m)

Bytt til rundpinne nr 4-5 og strikk rett rundt til buksen måler ca 9(10 for alle andre str.) cm etter vr. br. (min tips strikk buksen litt høyere bak i alle fall i størrelsen over nyfødt/small ved å strikke noen korte rader/forkortede omganger rett etter vrangbordet)

Nå skal det settes av masker i midten av bukse foran. Det fineste er å sette de av på en maskesamler/tråd og sy de åpne maskene sammen med maskesøm på slutten men om du ikke kan maskesøm kan du felle av og sy de samme på vanlig måte men det vil gi en søm midt føran.
Strikk 7(9, 10, 11, 12, 14) m fra merket i beg. av omg. Om du velger å sy på vanlig måte fell løst av neste 15(18, 20, 23, 25, 28) m. Om du velger å sy med maskesting strikk neste 15(18, 20, 23, 25, 28) m og sett de av på en maskesamler/hjelpepinne/tråd.
Nå strikker du videre frem og tilbake 1 omg rett og 1 omg vr. samt som du feller av 1m i beg og slutten av hver rette pinne slikt: str 2m, str 2 vridde rette m sammen (dvs ta de 2 neste masker av på høyre pinne og ta de tilbake på venstre pinnen mens du snur de slik at du strikker i baksiden av maskene nå), strikk til det er 4 m igjen på pinnen og strikk 2 m sammen og 2 m rett. Snu strikk vrangt.

Fortsett slikt til du har 15(18, 20, 23, 25, 28) m igjen på pinner nå skal du bare strikke 2/4 omg frem og tilbake.

Fell løst av og sy sammen eller sy sammen de åpne maskene.
Legg buksen flatt slik at vr. br. er øverst og de maskene du felte av/settet av er i midten (bilde a). Brett den nederste delen over til den midterste og sy sammen (bilde b).

Nå skal du strikke vrangbord rundt beinåpningen. Plukk opp fra retten ca 32 (36, 40, 52, 60, 68) m rundt beinåpningen på strømpepinner nr 3-3,5 (samme størrese du brukte til vr. br. oppe) og strikk vr. br. 2r 2 vr til ønsket lengde eller i ca 3,5 (4, 5, 5, 6, 7) cm og fell løst av.
Gjør det samme på andre beinåpningen.
Vr. br. rundt lår kan brettes dobblet.

Har du laget hullraden tvin eller hekle en snor på ca 60-70 cm og tre den inn. Kur buksen i lanolin og ta den i bruk :)

6 kommentarer:

 1. Denne er kjempefin og enkel!

  SvarSlett
 2. Eg har strikket tre av disse, i dei to minste størrelsene og no er det på tide med større så garn er kjøpt inn 😊

  SvarSlett
  Svar
  1. Så artig å høre! Her har jeg strikket titalls slike tidligere. Og nå er det testing av nye oppskrifter. Lykke til med strikkingen!

   Slett
 3. Hei! Lurer på strikkefastheten på de ideelle garntypene? Du skriver 100m/50g, men hvor mange masker pr. 10 cm? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. De fleste garsortene i denne gruppen ligger på 22-24 m pr. 10 cm :) f.eks Peer Gynt, Mor Aase, Safir, Vestlandsgarn, Østlandsgarn ol. Og du trenger ca et nøste til XS og S, rundt 70 gr til medium og rundt to nøster til den største størrelsen.

   Slett
 4. Og hvor mye garn går med, dvs hvor mye trenger jeg til feks. medium, large eller toddler? :)

  SvarSlett

Så koselig at du vil skrive en hilsen her. Takk! Det setter jeg stor pris på!